Ruinen – Twedo (2-2) 4-2

Na de 1-4 winst in de openingswedstrijd tegen Ruinerwold, het enige regioteam van de competitie, boekte Ruinen in de volgende wedstrijden van 3C tegen de  ploegen uit Emmen en omstreken tot dusverre enkel winst tegen C.E.C. (4-0), dat de eerste 5 competitierondes geheel puntloos zou blijven. Leden van H.O.D.O. uit Hollandscheveld, dat in de j.l. competitie nog volstrekt kansloos was in deze 3de klasse C met slechts 3 behaalde winstpunten, gaven voor aanvang van dit seizoen al aan dat ze vroeger zeiden, dat het hoe dichter bij de Duitse grens, hoe meer het martelen wordt.

De slotwedstrijd van de eerste periode was tegen Twedo, dat goed begon met 3 overwinningen, maar na een gelijkspel 3 keer wist te verliezen. In het inhaalweekend van afgelopen week was zelfs C.E.C. voor hen te machtig met 3-1. Ruinen mocht zich vooraf dus wel degelijk wat kansen toedichten tegen het tweelingdorp Veenoord/Nieuw Amsterdam.

Ruinen begon in een afwijkende opstelling van de onlangs gespeelde wedstrijden. Op het wedstrijdformulier ontbraken o.a. Methijn Pinxterhuis, Jurjen Kleiker en Gerwin Sloots, de ervaren krachten met meer dan 200 competitieduels op hun naam. Marnick Pinxterhuis stond als enige overgebleven 200+ wel gewoon in doel. In het centrum van de verdediging waren er posities voor Yorno Lunenborg en Wouter de Jonge weggelegd. De opstelling van het middenveld was één grote verrassing. Bram Snoeken kon zich op de centrale positie uitleven, Jurgen Hoorn kwam op links te staan en Max Steenbergen mocht zijn debuut voor Ruinen 1 maken aan de rechterkant. Het was 5 graden boven 0 en tijd voor een Ruiner succesje.

Alle goede bedoelingen van Ruinen ten spijt was de opening voor de gasten. Robert Torenbosch, voormalig 1ste klasse-speler maar ook al 33 jaar, gaf na 2 minuten prima voor op Mark Rabbers die resoluut binnentikte. 3 minuten later doemde Robert Torenbosch zelf gevaarlijk op voor Marnick Pinxterhuis, maar de nestor van Ruinen bleef in dit geval de baas. Elmar van Belkum legde het eerste gevaar van Ruinen aan de dag met z’n bekende rushes, maar een scoringskans leverde dat niet op. Een overtreding in het strafschopgebied op Dimitri Lazaridis bood Sander Boer de kans voor 0-2. Marnick Pinxterhuis lag weliswaar in de goede hoek en wist de bal nog te raken, maar kon niet verhinderen dat de gasten al na 19 minuten op een comfortabele voorsprong stonden. Deze tussenstand was echter geen afspiegeling van het spelbeeld dat Ruinen gaandeweg de 1ste helft ontwikkelde. Het spel speelde zich veelal af op de helft van de tweelingdorpers met een goed combinerend thuisteam, dat bovendien goed duelleerde. De aansluitingstreffer was na 23 minuten dan ook verdiend voor Ruinen, dat zeker niet te beroerd was om hard te werken. Jurjen de Jonge gaf in het strafschopgebied de assist op de energieke Max Steenbergen, die langs een woud van benen voor de aansluitingstreffer zorgde. Na een dik half uur zag Jurjen de Jonge een vrije helft voor zich opdoemen en bood de in scoringspositie staande Anthal Horlings de gelijkmaker. In de slotfase van de eerste helft kon Twedo wederom op voorsprong komen, maar Robert Torenbosch strandde opnieuw op de betrouwbare sluitpost van Ruinen.

Na rust bleek de energie van Ruinen nog niet opgebruikt, want uit een pass van Anthal Horlings joeg Jurjen de Jonge de bal na 4 minuten met verwoestende kracht in de touwen. Twedo probeerde het ontij van een nederlaag nog te keren, maar vond een nimmer verzakende ploeg tegenover zich waar het jeugdige elan vanaf bleef spatten. Bovendien bleef Ruinen in de afronding ook bijzonder effectief. In de 68ste minuut wist Jurgen Hoorn zich op de hem vertrouwde linkerflank geheel vrij, maar speelde zichzelf te dicht op de keeper. De rebound was voor de attente Anthal Horlings, die z’n spitspositie op deze dag zondermeer rechtvaardigde. Amper 100 tellen later schampte een schot van de gasten slechts de lat boven Marnick Pinxterhuis en zodoende kon Ruinen het comfort van een aanstaande zege blijven koesteren. In de 82ste minuut kreeg Robert Torenbosch nog een gelegenheid voor de aansluiting, maar de Ruiner goalie bleef voor hem een onpasseerbare hindernis. 4 minuten voor tijd kreeg Jurjen de Jonge na een steekbal van Elmar van Belkum nog een kans voor zijn tweede op deze dag, maar na de krachtenslopende strijd miste hij nu de precisie. Met een dikke voldoende voor allen hoeft Ruinen voor de toekomst niet te wanhopen en heeft het voorlopig ook weer aansluiting met de middenmoot.

Ruinen: Marnick Pinxterhuis, Yorno Lunenborg, Wouter de Jonge, Thijs Lubbinge, Arne Snoeken,
Bram Snoeken (68. Niek Tissingh), Jurgen Hoorn (88. Jari van Dam), Max Steenbergen,
Anthal Horlings (75. Alwin Dietz), Elmar van Belkum, Jurjen de Jonge.

Scoreverloop:

3.    Mark Rabbers                       0-1