5 mei 2019 Ruinen - Ruinerwold (3-1) 3-1

Met felle duels en pittige overtredingen was het direct duidelijk dat het deze dag ergens om ging. De 2 streekclubs van Zuidwest-Drenthe, die allebei in de degradatiezone van de derde klasse C verkeerden, creëerden vanaf de aftrap een echte derbysfeer, waarbij de scheidsrechter van dienst een twijfelachtige rol ging spelen onder het toeziend oog van zo’n 400 toeschouwers.

Ruinen was het, die de eerste slag uitdeelde die er feitelijk toe deed. Met Max Steenbergen als aanjager op het middenveld kreeg Rody Lunenborg na 9 minuten plotseling een vrije schietkans geboden en hij wist de 1-0 op eenvoudige wijze binnen te tikken. De gasten uit Ruinerwold kregen nauwelijks tijd om zich te herschikken, want net 5 minuten later schoot Wouter Prins bij de tweede paal halfhoog de 2-0 binnen uit een voorzet van Jurgen Hoorn. Ruinen bleef uiterst effectief voetballen, want amper 100 tellen later lag ook de derde treffer in het net. Anthal Horling zette Rody Lunenborg met een steekpass opnieuw vrij voor doelman Ewout Knol en de huidige centrumspits was opnieuw trefzeker. Na een half uur spelen kreeg Rody Lunenborg zelfs de kans voor een onwerkelijk aandoende 4-0 tussenstand uit een misverstand in de roodwitte verdediging, maar nu wist de ontregelde defensie verder onheil te voorkomen. In de 40ste minuut kreeg Thijs Lubbinge z’n tweede gele kaart na een onschuldig lijkende overtreding en kon Ruinen gedurende 50 minuten gaan opboksen tegen een numerieke meerderheid. Ondanks deze zware stempel leek Ruinen geen krimp te geven, want Elmar van Belkum gleed een minuut later toch bijna de 4-0 binnen. Het was echter Marcus Koetsier die nog voor rust uit een scrimmage tegen wist te scoren. Uitgerekend de man die deze week bij de selectie van de “spekbraanders” was gekomen als een redder in nood tekende dus voor de tegentreffer. In de slotseconden van de eerste helft moest Ruinen nog een hachelijke situatie dulden, maar het bleef voor rust zoals het was: 3-1.
Voor Ruinen werd het in de tweede helft een kwestie van tegenhouden met een gereduceerde aanval. Jurgen Hoorn maakte als aanvaller plaats voor Arne Snoeken, die de verdediging ging completeren. Desondanks mocht Kevin Loof in de 58ste minuut aanleggen voor de aansluitingstreffer. Marnick Pinxterhuis wist het schot van de speler, die in de eerste helft bij een onbesuisde actie jegens Yorno Lunenborg (vanwege zijn blijkbare ongenoegen over het wedstrijdverloop) nog heel veel geluk had dat hij niet direct een rode kaart kreeg, eenvoudig te pareren. Na een dik uur bleef Ruinen met diverse pogingen uit een nieuwe scrimmage ook gevrijwaard voor de aansluitingstreffer. Even later wist Kevin Loof weer niet te scoren uit een voorzet op maat. Een strafschop gaf Ruinerwold in de slotfase echter de uitgelezen kans voor de  3-2. Van grote afstand werd de overtreding van Yorno Lunenborg op Bert de Boer beoordeeld en de bal ging op de 11 meterstip. De fantastisch keepende Marnick Pinxterhuis wist de strafschop van Kevin Loof zelfs in tweede instantie (Marcus Koetsier) te keren. Het was nog niet gedaan, maar ook in de blessuretijd bleef de Ruiner goalie als een vesting van graniet overeind in het spervuur aan mogelijkheden. Waar nodig keerden zijn poortwachters in de personen van Yorno Lunenborg en Wouter de Jonge de verdere aanvallen. Met de volledig leeggestreden Bram Grob en de ingevallen Arne Snoeken en Gerwin Sloots bleef de verdediging van Ruinen ook op de flanken een niet te slechten object. In de slotseconden kreeg Wouter Prins nog een kans voor zijn tweede treffer, maar dit doelpunt bleef Ruinerwold bespaard.
Ruinen kan met vertrouwen uitkijken naar het slot van deze competitie en Ruinerwold moet echt gaan vrezen.

Ruinen: Marnick Pinxterhuis, Yorno Lunenborg, Wouter de Jonge, Bram Grob (69. Gerwin Sloots),Thijs Lubbinge (40. Rode Kaart), Anthal Horlings, Max Steenbergen, Wouter Prins, Rody Lunenborg (84. Jurjen Kleiker), Elmar van Belkum, Jurgen Hoorn (46. Arne Snoeken).

Scoreverloop:
10.           Rody Lunenborg                    1-0